CY-ARCH publishes HOUSE 0405

  • Posted on: March 21, 2014

HOUSE 0405 LINE

Η οικία 0405 σχεδιάστηκε για ένα νεαρό ζευγάρι με δύο κορίτσια, σε ένα οικιστικό τεμάχιο 1100μ² στην περιοχή της Λακατάμιας προς Τσέρι, στην Λευκωσία. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ αραιοκατοικημένη με τεράστιες ανοικτές εκτάσεις χωρίς δόμηση. Τοπογραφικά είναι επίπεδη και χωρίς βλάστηση ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και δεν προσφέρει ιδιαίτερα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν άμεσα την διαδικασία σχεδιασμού. Το άμεσο τοπίο φαντάζει άγονο και αδιάφορο ενώ ευρύτερα προς τα νότια υπάρχουν οπτικές φυγές προς οροσειρά. Το ζεστό και ξηρό κλίμα τις περιοχής μαζί με τους δυνατούς δυτικούς ανέμους ήταν καθοριστικά στο προσανατολισμό και την μορφολογία του έργου.

The house was designed for a young couple with two young girls on a site located in the suburbs of Nicosia. The hot and arid climate together with the strong winds of the largely unprotected surrounding landscape became critical elements in the morphology of the project. The building tries to exclude the late western sun and the particularly strong west winds in the region but opens up to the south with the cantilevered roof preventing the summer sun but allowing the warm winter sun to heat the space. Clearstory windows enhance its passive cooling and heating capabilities on the ground floor. 

  • N2
  • N6
  • N7
  • N9
  • N10

go to CY-ARCH publication.

Ο κτιριακός όγκος στο όροφο, χωροθετήθηκε στρατηγικά κυρίως να αποτρέψει το δυτικό ήλιο αλλά και τον ιδιαίτερα δυνατό δυτικό αέρα στην περιοχή. Σε αντίθεση, το ισόγειο σχεδιάστηκε με προσανατολισμό προς το νότο προσφέροντας πλήρη ενοποίηση με την αυλή, και απεριόριστες οπτικές φυγές προς την οροσειρά που δεσπόζει στο βάθος. Η ικανότητα διατήρησης ενός ευήλιου περιβάλλοντος με οπτικές φυγές προς το απέραντο τοπίο επιτυγχάνεται με δύο σειρές από συρόμενες θύρες οι οποίες τοποθετούνται κατά μήκος της νότιας όψης του ισογείου. Εσωτερικά η πρώτη σειρά αποτελείται από συρόμενα υαλοστάσια, που δημιουργούν μια άμεση σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Εξωτερικά μια δεύτερη σειρά με συρόμενες θύρες από διάτρητη λαμαρίνα από ανοξείδωτο χάλυβα προσφέρει την ευχέρεια φιλτραρίσματος του αέρα και σκίασης τους καλοκαιρινούς μήνες. Και τα δύο στοιχεία μαζί εξ’ ολοκλήρου ή επιλεκτικά ανεξάρτητα, έχουν την ευχέρεια να σύρονται μπροστά από ολόκληρη την όψη ή να μαζεύονται στο πλάι, μπροστά από τον τοίχο του χώρου στάθμευσης. Κλείνοντας τις μεταλλικές θύρες και ανοίγοντας τις γυάλινες πόρτες, διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό ο διαμπερής εξαερισμός του ισογείου. Η επιλογή από τον χρήστη στον τρόπο χρήσης των συρόμενων θυρών προσφέρει ηλιοφάνεια και παθητική θέρμανση τον χειμώνα, ενώ αντίθετα μπορεί να προσφέρει σκίαση και διαμπερή εξαερισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

The ability to sustain a comfortable environment and maintain the visual and physical connection with the vast landscape is enhanced by a system of glass sliding doors together with a series of custom-made folded and perforated metal panels. These when closed offer privacy and safety during the day but still allow for views to the south.  Their perforations together with the glass sliding doors pushed aside allow for effecting cross-ventilation eliminating the need for mechanical cooling. 

Ανεξάρτητα από τα συρόμενα συστήματα, ο  πρόβολος από εμφανές μπετόν μπροστά από το νότιο άνοιγμα, προσφέρει σκίαση το καλοκαίρι αποτρέποντας την διείσδυση της ηλιοφάνειας στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά επιτρέπει την ηλιοφάνεια και την παθητική θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες. Φεγγίτες τοποθετημένοι ψηλά, στο χώρο του καθιστικού οι οποίοι ανοίγουν ηλεκτρικά, διευκολύνουν την διαφυγή του ζεστού αέρα το καλοκαίρι προσφέροντας επιπλέον ευχέρεια στον διαμπερή εξαερισμό και παθητικό κλιματισμό του εσωτερικού και των δομικών στοιχείων. Ο όροφος με τα υπνοδωμάτια αποτρέπει τον ανεπιθύμητο δυτικό άνεμο και τις σκόνες και ταυτόχρονα σκιάζει την εξωτερική αυλή από τον δυτικό ήλιο μετά τις μεσημβρινές ώρες. Ο όγκος στον όροφο επενδύθηκε με πανέλα βιομηχανικής ξυλείας τύπου HPL, τοποθετημένα σε λωρίδες διαφορετικού πλάτους. Στα υαλοστάσια ορόφου τοποθετήθηκαν τα ίδια πανέλα με κενό μεταξύ τους για να επιτρέπεται ο διαμπερής εξαερισμός και να αποτρέπεται η ηλιοφάνεια τους καλοκαιρινούς μήνες.

The upper floor, which includes the bedrooms and bath areas, shelters from the strong winds and  shades the outdoor courtyard from the western sun after midday. The upper floor box is wrapped in vertical planks of  wooden HPL. These allow for cross ventilation and exclude direct sunlight. The bedrooms and circulation spaces on the upper floor are separated by multiple folding doors so they can operate independently or be integrated into a single space. East facing windows on the upper floor facilitate the heating of the upper floor spaces during the winter months. Closing the folding doors that separate the bedrooms from the corridor, an intermediate ventilated space is crated that helps to regulate temperatures during the summer months.

Τυπολογικά τα υπνοδωμάτια  στον όροφο και οι χώροι διακίνησης, διαφοροποιούνται από την συμβατική αρχιτεκτονική τυπολογία της σύγχρονης κυπριακής κατοικίας, αφού  μεταξύ τους είναι διαχωρισμένα με πτυσσόμενες θύρες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα ή σαν ενιαίος χώρος, ανάλογα από τις ανάγκες των χρηστών.  Ανατολικά παράθυρα στον όροφο διευκολύνουν την θέρμανση των πάνω χώρων τις πρωινές ώρες του χειμώνα. Το καλοκαίρι κλείνοντας τις πτυσσόμενες θύρες που χωρίζουν τα υπνοδωμάτια από το διάδρομο δημιουργείται ένας αεριζόμενος ενδιάμεσος χώρος ο οποίος αποτρέπει την υπερθέρμανση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο ισόγειο οι χώροι, παρόλο που διατηρούν την αυτονομία τους, δεν αναιρούν την εμπειρία του συνόλου. Το οικογενειακό καθιστικό περιστοιχίζεται στα ανατολικά από την κουζίνα η οποία ξεχωρίζει, χωρίς να απομονώνεται από τους υπόλοιπους χώρους μέσα από μια διακριτική ένταξη.  Δυτικά υπάρχει ένας χώρος εργασίας/ γραφείο, σχετικά ανεξάρτητος από το υπόλοιπο σπίτι, ο οποίος λειτουργεί και σαν ξενώνας. Όλοι οι χώροι στο ισόγειο έχουν πρόσβαση και οπτική σύνδεση με το νότιο τμήμα της αυλής και δημιουργείται μια ενοποίηση τόσο χρηστικά όσο και οπτικά. Ένα εξωτερικό τζάκι σε χώρο ο οποίος είναι προστατευμένος από τους δυτικούς ανέμους του χειμώνα και την βροχή επιτρέπει την χρήση της αυλής τους χειμερινούς μήνες.

On the ground floor the different uses maintain their functional autonomy but at the same time allow the occupants to experience the whole of the space. The family room is separated by the kitchen in the east with cabinetry that allows access from either side, thus separating the food preparation area but not isolating it from the commons spaces. On the west there is an office/guestroom space that can offer privacy or be integrated with the rest of the ground floor when the exterior large sliding doors are open.  

Το στατικό σύστημα της κατοικίας αποτελείται από σύμμεικτη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικά στοιχεία και μεταλλική οροφή. Η οροφή αποτελείται από συμβατικές μεταλλικές διατομές και εμφανή τραπεζοειδή λαμαρίνα. Εξωτερικά το κτίριο αποτελείται από σανιδωτό εμφανές σκυρόδεμα σε συνδυασμό με τσιμεντογραφιάτο στο ισόγειο, και ο όροφος είναι με ξηρά δόμηση και επενδυμένος με βιομηχανικά πανέλα ξυλείας σε λωρίδες.

 

Share Button