DOMES publishes HOUSE 0214 in issue 06/12 Single Family Houses: Cyprus I

  • Posted on: June 1, 2012

Οικία 0214

Το τεμάχιο είχε  υψομετρική διαφορά περίπου 3μ από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά με το δρόμο να βρίσκεται παράλληλα με την κλίση του εδάφους.

Το ισόγειο είναι οργανωμένο με δύο ορθογώνια «κουτιά», τα οποία συναντιούνται υπό γωνία στο ένα άκρο. Το πιο «δημόσιο κουτί» ανοίγει προς τους υπαίθριους χώρους, ενώ το άλλο το πιο «ιδιωτικό», είναι τοποθετημένο 50εκ ψηλότερα, και περιλαμβάνει την κουζίνα, το οικογενειακό καθιστικό και την πρόσβαση στον όροφο. Μια ράμπα με βαθμίδες οδηγά τον επισκέπτη, από το πεζοδρόμιο προς την κύρια είσοδο, η οποία είναι προγραμματικά τοποθετημένη μεταξύ του «δημόσιου» και του «ιδιωτικού», καταλήγοντας στο σημείο επαφής των δύο «κουτιών». Ένα τρίτο «κουτί» σε πιο ψηλό επίπεδο χωροθετείται πάνω από τους άλλους 2 όγκους, προσανατολισμένο παράλληλα με τον δρόμο, εμπερικλείει τους χώρους υπνοδωματίων. Το αποτύπωμα της ράμπας εισόδου διαπερνά συνειδητά τον όγκο στον όροφο και δημιουργεί άνοιγμα/εγκοπή και το συνδέουν οπτικά με το δρόμο.

Για να ρυθμιστεί η δυτική ηλιοφάνεια χωρίς να παρεμποδίζεται η θέα της οροσειράς στα δυτικά, η μεταλλική οροφή λειτουργεί σαν πρόβολος πάνω από τους εσωτερικούς χώρους. Ένα κάθετο σκίαστρο αποτελούμενο από διάτρητα ελάσματα από ανοξείδωτο χάλυβα προσφέρει ιδωτικότητα και προστασία από τον ήλιο, ταυτόχρονα επιτρέποντας την θέα προς τα έξω.

Το καλοκαίρι, τα συρόμενα διάτρητα ξύλινα χωρίσματα κλείνουν εντελώς στο ισόγειο και σε συνδυασμό με ανοικτές γυάλινες συρόμενες θύρες στο εσωτερικό, μπορούν να κρατήσουν τον καλοκαιρινό ήλιο έξω, αλλά επιτρέπουν να υπάρχει φυσικός εξαερισμός. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα ξύλινα χωρίσματα μπορούν να ανοίγουν εντελώς και με τις γυάλινες πόρτες να παραμένουν κλειστές επιτρέποντας την παθητική θέρμανση.

  • P4
  • P5
  • P8
  • P6

to visit the DOMES website please click here.

House 0214

The site had a natural slope of about 3m from South-East to North-West with the bordering road running parallel to the slope of the land.

The ground floor is organized by two orthogonal ‘boxes’ at an angle to each other that meet at one end. The more public ‘box’ opens up to the outdoors while the other, located 50cm higher, includes the kitchen and access to the upper floor. A stepped ramp leads the way from the pavement to the main entry which is programmatically located between the public areas of the residence and the more private, arriving at the juncture of the two ‘boxes’. A third ‘box’ which sits on top of the first two and is oriented parallel to the street encloses the sleeping areas. The entrance path is allowed to formally penetrate this upper box and create openings that visually connect the upper level with the street.

To regulate western sunlight without obstructing the western mountain views a metal canopy overhangs the interior spaces. A vertical shade comprised of perforated metal sheets offers privacy and sun protection while allowing views to the outside.

In the summer the closed sliding wooden panels on the ground floor in combination with the open sliding glass doors on the inside can keep the summer sun out but allow for natural ventilation to occur. During the winter months the wooden panels can be opened with the glass sliding doors remaining closed allowing for passive heat gain.

 

Share Button