ELLINIKES KATASKEYES present HOUSE 0405 & 0605 in their annual Single Residences ‘Villas 2012 & 2013′ issue

  • Posted on: February 7, 2013

HOUSE 0405 LINE

Η οικία σχεδιάστηκε για ένα νεαρό ζευγάρι με δύο κορίτσια σε ένα οικόπεδο στα περίχωρα της Λευκωσίας. Το ζεστό και ξυρό κλήμα τις περιοχής μαζί με τους δυνατούς δυτικούς ανέμους ήταν καθοριστικά στο προσανατολισμό και την μορφολογία του έργου. Το κτίριο προσπαθεί κυρίως να αποτρέψει το δυτικό ήλιο αλλά και τον ιδιαίτερα δυνατό δυτικό αέρα στην περιοχή. Σε αντίθεση με την δύση το ισόγειο ανοίγει ολόκληρο προς το νότο όπου ένας πρόβολος από εμφανές μπετόν αποτρέπει τον καλοκαιρινό ήλιο, αλλά επιτρέπει την ηλιοφάνεια τον χειμώνα. Φεγγίτες στο χώρο του καθιστικού οι οποίοι ανοίγουν ηλεκτρικά, διευκολύνουν την διαφυγή του ζεστού αέρα το καλοκαίρι. Η ικανότητα διατήρησης ενός ευήλιου περιβάλλοντος με οπτικές φυγές προς το απέραντο τοπίο επιτυγχάνετε με δύο σειρές από συρόμενες θύρες οι οποίες τοποθετούνται κατά μήκος της νότιας όψης του ισογείου. Η πρώτη σειρά αποτελείτε από γυάλινες, συρόμενες πόρτες, που δημιουργούν μια άμεση σχέση με το έξω. Στην δεύτερη θύρες από διάτρητη λαμαρίνα σύρονται μπροστά από ολόκληρη την όψη ή μαζεύονται στο πλάι, είτε επιλεκτικά η εξολοκλήρου. Κλείνοντας τις μεταλλικές θύρες και ανοίγοντας τις γυάλινες πόρτες, διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό ο διαμπερής εξαερισμός του ισογείου.

16

Ο όροφος με τα υπνοδωμάτια αποτρέπει τον ανεπιθύμητο αέρα και σκιάζει την εξωτερική αυλή από τον δυτικό ήλιο μετά τις μεσημβρινές ώρες. Το κουτί που σχηματίζεται επενδύθηκε με σανίδες ξύλου με τα κενά μεταξύ τους να επιτρέπουν τον διαμπερή εξαερισμό και να αποτρέπουν την άμεση ηλιοφάνεια. Τα δωμάτια στον όροφο και οι χώροι διακίνησης μεταξύ τους είναι διαχωρισμένα με πολλαπλές πτυσσόμενες θύρες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα ή σαν ενιαίος χώρος.  Ανατολικά παράθυρα στον όροφο διευκολύνουν την θέρμανση των πάνω χώρων τις πρωινές ώρες του χειμώνα. Το καλοκαίρι κλείνοντας τις πτυσσόμενες θύρες που χωρίζουν τα υπνοδωμάτια από το διάδρομο δημιουργείτε ένας αεριζόμενος ενδιάμεσος χώρος ο οποίος αποτρέπει την υπερθέρμανση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο ισόγειο οι χώροι, παρόλο που διατηρούν την αυτονομία τους, δεν αναιρούν την εμπειρία του συνόλου. Στο ισόγειο το οικογενειακό καθιστικό περιστοιχίζετε στα ανατολικά από την κουζίνα η οποία ξεχωρίζει, χωρίς να απομονώνεται από τους υπόλοιπους χώρους. Δυτικά υπάρχει ένας χώρος εργασίας, σχετικά ανεξάρτητος από το υπόλοιπο σπίτι, ο οποίος λειτουργεί και σαν ξενώνας.

HOUSE 0605 LINE

Η οικία βρίσκεται σε μισό τεμάχιο στα περίχωρα της Λευκωσίας και σχεδιάστηκε για ένα νεαρό ζευγάρι με ένα κορίτσι. Η οργάνωση της οικίας διαπραγματεύεται τον διάλογο μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ των δύο. Η οροθετική γραμμή η οποία προσδιορίζει την δομική σχέση των εσωτερικών χώρων με την αυλή διαγράφει μίαν ιδιαίτερη πορεία  εντός του τεμαχίου δημιουργώντας πυρήνες δραστηριότητας  και περάσματα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά  εμπλέκοντας ολόκληρο το τεμάχιο στην εμπειρία κατοίκησης του χώρου. Οι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας, και του χώρου διακίνησης,  περιβάλλουν αμφιθεατρικά μέρος της εξωτερικής αυλής . Αυτό επιτρέπει την οπτική επαφή και διακίνηση μεταξύ των εσωτερικών χώρων της οικίας μέσω της αυλής και ενθαρρύνει την ενσωμάτωση του υπαίθριου χώρου στην καθημερινότητα των ένοικων. Αυτή η κίνηση και η σχέση με την αυλή συνεχίζεται και στον όροφο όπου η εσωτερική αυλή περιτριγυρίζεται στις τρείς πλευρές από τα υπνοδωμάτια και τον χώρο διακίνησης μεταξύ τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παράλληλα στο ισόγειο η κουζίνα εισχωρεί στην αυλή δημιουργώντας ένα πυρήνα περιτριγυρισμένο στις τρείς πλευρές από τον υπαίθριο χώρο. Η  προεξοχή των υπνοδωματίων στον όροφο προσφέρει σκίαση περιμετρικά της κουζίνας επιτυγχάνοντας μια πιο αποτελεσματική σχέση των εξωτερικών με τους εσωτερικούς χώρους. Το καθιστικό τοποθετείται στο νότιο οδικό σύνορο δημιουργώντας ένα ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του δημόσιου δρόμου και ιδιωτικού χώρου της οικίας. Αυτό ο χώρος με την βοήθεια των κινούμενων μεταλλικών κάθετων σκίαστρων μπορεί να απομονωθεί ή να λειτουργήσει σε σχέση με την εσωτερική αυλή η τον δημόσιο δρόμο ή και τα δύο. Παράλληλα του καθιστικού ένα διώροφο προαύλιο οδηγεί μέσω μιας καγκελόπορτας προς την κυρία είσοδο, αλλά επίσης επιτρέπει την νότια ηλιοφάνεια στους καθιστικούς χώρους του ισογείου και στο κυρίως υπνοδωμάτιο στον όροφο. Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων προεκτείνεται και στο συσχετισμό της οικίας με την γειτονιά όπου ένα φαινομενικά αδιαπέραστο κέλυφος μπορεί να αναιρεθεί και προσωπικοί χώροι και χρήσεις να  βρεθούν αντιμέτωπες με το δημόσιο δρόμο και τους περαστικούς. Ένα αφιλόξενο κέλυφος κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να ανοίξει κατά την διάρκεια της νύχτας-όταν η διακίνηση εντός του δρόμου μειώνεται στο ελάχιστο- προεκτείνοντας την αυλή της οικία προς το δημόσιο πέρασμα αλλά και την υπόλοιπη γειτονιά.

go to EK website

Share Button