GRA review publishes EPTAGONIA AGRICULTURAL MUSEUM AND PARK in printed issue 7 dedicated to MUSEUMS and EXHIBITION spaces

  • Posted on: September 8, 2014

GRA issue 7 - Copy2

Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης πρότασης, μετουσιώνει την εμπειρία της παραδοσιακής εσωτερικής αυλής της κατοικίας, στην κλίμακα της κοινότητας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την βιωματική εμπειρία της κοινοτικής συνάθροισης. Η πλατφόρμα-ράμπα αποτελεί το βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο ενοποίησης των τεμαχίων, όπου σε συνδυασμό με την διαμπερότητα των ανεξάρτητων κτιρίων και την περιμετρική τους χωροθέτηση, συνθέτουν και ενδυναμώνουν το νέο θρησκευτικό,πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο της κοινότητας, ώστε να καταστεί ο βασικός πυρήνας λειτουργιών και φορέας ζωής σε τοπικό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα και για το ευρύτερο σύμπλεγμα των κοινοτήτων. Η ιδέα της σύνθεσης μας βασίζεται στην δημιουργία αλληλλένδετων, αυτόνομων κτιρίων τα οποία λειτουργούν σαν σύνολο, αλλά και ανεξάρτητα μέσω μιας κοινής ράμπας-πλατφόρμας, ενοποιώντας λειτουργικά και συνθετικά το υπό ανάπτυξη τεμάχιο 677 με τα υφιστάμενα κτίρια στο τεμάχιο 686 και την εκκλησία. Η  ράμπα –πλατφόρμα δημιουργεί μια πορεία με πολλαπλά εναλλακτικά και αλληλέγγυα σενάρια εμπειρίας από τον επισκέπτη/ χρήστη. Η πρόσβαση στις διάφορες λειτουργίες ενεργεί ως συνδετική, χωρική και βιωματική εμπειρία ως προς την πλατεία, τα κτίρια και ως προς το ίδιο το χωριό. Η πλατφόρμα γίνεται η συνέχεια του πλακόστρωτου δρόμου του χωριού όπου στην πορεία ξεπροβάλλουν οι διαφορετικές κτιριακές λειτουργίες.

The project attempts to reinterpret the experience of the vernacular interior courtyard of the Cypriot village house to the scale of the community, creating the opportunity for the experience of a social gathering. A ramp which begins from the existing road and church becomes the main architectural element which connects the upper and lower plots. This together with the transparency of the individual buildings which occupy it along the way, help to orchestrate the new cultural, religious and engaging center of the community.  This can become the center for local events but also for the neighboring community of villages. The ‘circular’ ramp helps to frame the outdoors spaces and also allows views into the lower courtyards, reinforcing the idea of visual communication between the different levels and functions. It becomes the connecting element between existing and proposed buildings and uses.  The ramp helps to connect spaces horizontally but also vertically where architectural protrusions occur. Entrance to the lobby, the library, and the coffee shop become visual ‘resting points’ along the way but also act as vertical circulation nodes. These offers alternative scenarios of use by the visitor/user.

diagrammata

Η πρόταση βασίζεται στην φιλοσοφία της δημιουργίας ενιαίου υπαίθριου πυρήνα, ο οποίος περιλαμβάνει τους εξωτερικούς υπαίθριους χώρους στα τεμάχια 677 και 686 και ο οποίος περιβάλλεται περιμετρικά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, υφιστάμενες και προτεινόμενες, με τις ενσωματωμένες προγραμματικές χρήσεις . Μία περιμετρική ράμπα-πλατφόρμα ενοποιεί τις περιμετρικές χρήσεις, τόσο κάθετα όσο και οριζόντια και συμπληρώνει ένα περιμετρικό «περίπατο» ο οποίος συνδέει χρηστικά και λειτουργικά τα δύο υψομετρικά επίπεδα του τεμαχίου επέμβασης. Η αρχιτεκτονική διάταξη των χώρων καθορίστηκε από την σχέση τους με την κεντρική πλατεία και την πλατφόρμα-ράμπα. Αυτά εξελίσσονται σαν κύριο στοιχείο της αρχιτεκτονικής πρότασης οριοθετώντας τον ευρύτερο υπαίθριο χώρο κυρίως από τα ανατολικά, σε αντίθεση με το δυτικό πρόσωπο το οποίο επιτρέπει στο χωριό να διεισδύσει ανεπαίσθητα στην προτεινόμενη πλατεία και τις χρήσεις που την περιβάλλουν. Στην αρχιτεκτονική μας επέμβαση διατηρήθηκε η κλίμακα του δρόμου και της εκκλησίας για να συνυπάρχουν αρμονικά, υφιστάμενα και προτεινόμενα, και ταυτόχρονα να εντάσσεται ορθά, η όλη πρόταση στην κλίμακα της κοινότητας. Η επέμβαση μας δύναται να λειτουργήσει, ως ενιαίο σύμπλεγμα ή αυτόνομα ανά κτίριο, δίνοντας την ευχέρεια για μεταβλητότητα ή εναλλαξιμότητα στις χρήσεις και στο πρόγραμμα λειτουργίας.

The organization of the different functions and spaces introduced becomes interdependent with the central outdoor space at both levels and with the existing buildings on the upper level.  These can function independently but also facilitate circulation among the different spaces and the two different levels. The library can become a passage from the lower level to the upper level and the coffee shop can also function as an entry point to the cultural center and the existing buildings above. Existing and proposed spaces and passages set the boundaries to the vast natural landscape surrounding the site. This is more critical to the east, unlike the west where the village is allowed to unobtrusively flow into the proposed square and the uses that surround it. Furthermore there is a conscious effort to maintain a scale of spaces and buildings that while conversing with the expansive landscape can sustain the intimacy of village life.

R-plateia1

R-mouseio3

 

Share Button