HOUSE 1007 nearing completion

  • Posted on: March 31, 2014

Οικία 1007

Η οικία βρίσκεται σε μία αναπτυσσόμενη οικιστική περιοχή στα περίχωρα της Λευκωσίας. Χαρακτηριστικά της περιοχής, λόγω και της αραιής κατοίκησης, είναι οι δυνατοί νοτιοδυτικοί άνεμοι και το ξηρό κλίμα. Επίσης η περιοχή δεν έχει οποιουδήποτε είδους αποτελεσματική δενδροφύτευση για προστασία από την έντονη ηλιοφάνεια.

Το σπίτι οργανώνεται τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο γύρω από μία εσωτερική αυλή. Η εσωστρεφής αυλή ορίζεται από τους υαλοπίνακες που περικλείουν τους εσωτερικούς χώρους και σε δεύτερο επίπεδο από τις συρόμενες, στρατηγικά διάτρητες θύρες από πανέλα αλουμινίου, οι οποίες ανοιχτές επιτρέπουν την ενοποίηση της εσωτερικής αυλής με το υπόλοιπο τεμάχιο. Μέρος της εσωτερικής αυλής σκιάζεται από την προβολική προέκταση του ορόφου αλλά και από περιστρεφόμενα οριζόντια σκίαστρα τοποθετημένα ως προέκταση της οροφής των πάνω δωματίων. Αυτά επιτρέπουν την σκίαση το καλοκαίρι  αλλά και παράλληλα την αποτελεσματική ηλιοφάνεια εντός της οικίας τον χειμώνα. Επίσης τα οριζόντια σκίαστρα προστατεύουν τους μεγάλους υαλοπίνακες των υπνοδωματίων, με προσανατολισμό προς την εσωτερική αυλή, από τον ανατολικό και δυτικό ήλιο τους θερμούς μήνες.

Οι υπηρεσιακές χρήσεις χωροθετούνται στο βόρειο μέρος της οικίας με συμπαγή υλικότητα δημιουργώντας ζώνη προστασίας από την ηχορύπανση από τον πολυσύχναστο δρόμο. Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν νότιο διαμπερή προσανατολισμό και εκμεταλλευόμενοι την χειμερινή ηλιοφάνεια έχουν άμεση οπτική και λειτουργική σχέση με την εσωτερική αυλή αλλά και με τον χώρο πρασίνου του υπόλοιπου τεμαχίου.

Σταθερές οριζόντιες λωρίδες από τα πανέλα επένδυσης διαπερνούν τα κουφώματα και το αίθριο στον όροφο, και προσφέρουν ιδιωτικότητα, τόσο νότια όσο και βόρεια, τα οποία ταυτόχρονα επιτρέπουν οπτικές φυγές των ιδιοκτητών προς τα έξω. Επίσης συρόμενοι υαλοπίνακες και μία καλυμμένη εξωτερική βεράντα επιτρέπουν τον αποτελεσματικό διαμπερή εξαερισμό του ορόφου.

  • E1
  • E2
  • E3
  • E4
  • E5
  • E6
  • E7
  • E8
  • E9

 

House 1007

The house is located in a developing suburban neighborhood of Nicosia. The area which is sparsely populated, features strong westerly winds and an arid climate. The site is also exposed to the strong summer sun with very minimal protection from existing vegetation.

The house is programmatically orchestrated around a central courtyard. This protected outdoor space is enclosed on the ground floor by a series of perforated metal doors on the south and west facades. These metal doors when pushed open allow this central courtyard to merge with the rest of the remaining plot. This internal courtyard is shaded by the cantilevered roof of the ground floor and by the rotating louvers that connect the roofs of the first floor bedrooms. These shading devices shade from the summer sun but also allow the winter sunshine to penetrated the interior spaces during the colder months of the year. Also the rotating louvers help to protect the bedroom balconies overlooking the courtyard from the morning and afternoon summer sun.

Utilitarian spaces are located along the north edge of the plot sheltering the house from the noisy street. Consequently communal spaces face south and can make use of the winter sun. During the summer the living spaces expand into the courtyard with the exterior sliding doors providing privacy and protection. These perimeter perforated metal doors allow for cross ventilation and also shade from unwanted reflections from the summer sun.

The upper floor is protected by horizontal strips of high pressure laminate. These shade in the south and offer privacy in the north but also allow for a visual connection with the surrounding landscape. Sliding glass doors leading to an outdoor veranda on the first floor allow for a more effective cross ventilation of the upper floor bedrooms. 

Share Button