KTIRIO Architecture journal publishes HOUSE 0605 in issue 3

  • Posted on: March 31, 2013

Οικία 0605

Η οικία βρίσκεται σε μισό τεμάχιο στα περίχωρα της Λευκωσίας και σχεδιάστηκε για ένα νεαρό ζευγάρι με ένα κορίτσι. Η οργάνωση της οικίας διαπραγματεύεται τον διάλογο μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ των δύο. Η οροθετική γραμμή η οποία προσδιορίζει την δομική σχέση των εσωτερικών χώρων με την αυλή διαγράφει μίαν ιδιαίτερη πορεία  εντός του τεμαχίου δημιουργώντας πυρήνες δραστηριότητας  και περάσματα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά  εμπλέκοντας ολόκληρο το τεμάχιο στην εμπειρία κατοίκησης του χώρου.

Οι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας, και του χώρου διακίνησης,  περιβάλλουν αμφιθεατρικά μέρος της εξωτερικής αυλής . Αυτό επιτρέπει την οπτική επαφή και διακίνηση μεταξύ των εσωτερικών χώρων της οικίας μέσω της αυλής και ενθαρρύνει την ενσωμάτωση του υπαίθριου χώρου στην καθημερινότητα των ένοικων. Αυτή η κίνηση και η σχέση με την αυλή συνεχίζεται και στον όροφο όπου η εσωτερική αυλή περιτριγυρίζεται στις τρείς πλευρές από τα υπνοδωμάτια και τον χώρο διακίνησης μεταξύ τους. Παράλληλα στο ισόγειο η κουζίνα εισχωρεί στην αυλή δημιουργώντας ένα πυρήνα περιτριγυρισμένο στις τρείς πλευρές από τον υπαίθριο χώρο. Η  προεξοχή των υπνοδωματίων στον όροφο προσφέρει σκίαση περιμετρικά της κουζίνας επιτυγχάνοντας μια πιο αποτελεσματική σχέση των εξωτερικών με τους εσωτερικούς χώρους.

Το καθιστικό τοποθετείται στο νότιο οδικό σύνορο δημιουργώντας ένα ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του δημόσιου δρόμου και ιδιωτικού χώρου της οικίας. Αυτό ο χώρος με την βοήθεια των κινούμενων μεταλλικών κάθετων σκίαστρων μπορεί να απομονωθεί η να λειτουργήσει σε σχέση με την εσωτερική αυλή η τον δημόσιο δρόμο ή και τα δύο. Παράλληλα του καθιστικού ένα διώροφο προαύλιο οδηγεί μέσω μιας καγκελόπορτας προς την κυρία είσοδο, αλλά επίσης επιτρέπει την νότια ηλιοφάνεια στους καθιστικούς χώρους του ισογείου και στο κυρίως υπνοδωμάτιο στον όροφο.

Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων προεκτείνεται και στο συσχετισμό της οικίας με την γειτονιά όπου ένα φαινομενικά αδιαπέραστο κέλυφος μπορεί να αναιρεθεί και προσωπικοί χώροι και χρήσεις να  βρεθούν αντιμέτωπες με το δημόσιο δρόμο και τους περαστικούς. Ένα αφιλόξενο κέλυφος κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να ανοίξει κατά την διάρκεια της νύχτας-όταν η διακίνηση εντός του δρόμου μειώνεται στο ελάχιστο- προεκτείνοντας την αυλή της οικία προς το δημόσιο πέρασμα αλλά και την υπόλοιπη γειτονιά.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
02 N05
03 N05
04 N05

go to KTIRIO Architecture Journal website

Share Button