KTIRIO Architecture journal publishes HOUSE 0614 in issue 9

  • Posted on: October 30, 2013

Οικία 0614 / House 0614

Η οικία, η οποία σχεδιάστηκε για μια νεαρή οικογένεια με δύο παιδιά, βρίσκεται στα περίχωρα της Λευκωσίας σε μία περιοχή η οποία τώρα αναπτύσσεται. Το ‘τετράγωνο’ κέλυφος της οικίας καθορίζεται κυρίως από το ορθογώνιο σχήμα του οικοπέδου αφού αφαιρεθούν τα τρία μέτρα περιμετρικά και παραμείνει χώρος για ένα μεγάλο κήπο στο πίσω νότιο σύνορο. Η οικία προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ακατέργαστο τοπίο, αν και προσωρινό, το οποίο μπορεί να φαντάζει ελκυστικό, αλλά ταυτόχρονα και αφιλόξενο. Το “κουτί” προγραμματικά χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα διώροφο ορθογώνιο παράλληλο με το ανατολικό σύνορο να εμπεριέχει τα δωμάτια και το χώρο υγιεινής για τα παιδιά, χώρους φιλοξενίας, υπηρεσιακούς χώρους, κουζίνα και χώρο στάθμευσης. Το υπόλοιπο κενό που συμπληρώνει το διώροφο “κουτί” περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους και υπαίθριους καλυμμένους χώρους στο ισόγειο, και το κυρίως υπνοδωμάτιο και μπάνιο στον όροφο.

The house designed for a young family with two children is situated in a suburban area of Nicosia that is only recently undergoing development. The ‘square’ footprint of the house is largely determined by the rectangular shape of the site subtracting the three meters required setback on three sides and allowing for a large yard at the back that faces south. The house attempts to address the dual nature of the largely undeveloped, even though temporarily, landscape that can be inviting but also intimidating. The box is programmatically divided into two parts. A two story rectangular box along the east boundary includes bedrooms and bathroom for the children as well as guest areas, service areas, kitchen and parking. The remaining void of the double height ‘box’ includes the common areas and the outdoor covered areas on the ground floor, and the master bedroom and bath on the second floor. 

Ένας ενδιάμεσος χώρος με γυάλινο πάτωμα ενοποιεί το κυρίως υπνοδωμάτιο με τους υπόλοιπους χώρους στον όροφο. Παράλληλα όμως διαχωρίζει οπτικά και εμπειρικά το προσωπικό χώρο των γονέων από το υπόλοιπο σπίτι προσδίδοντας του μια αυτονομία εντός του συνόλου της οικίας.

A intermediary space with glass floor functions as a bridge that connects the master bedroom to rest of the second floor. The experience of the floating transparent floor, besides physically connecting the two parts of the second floor, introduces an element of autonomy to the parents personal space within the bigger void of the house.

01 N06

Γυάλινες συρόμενες θύρες σε συνδυασμό με μεταλλικές πτυσσόμενες θύρες επενδυμένες με ξύλο εσωκλείουν ένα καλυμμένο εξωτερικό χώρο ο οποίος ενοποιεί τους εσωτερικούς χώρους. Ένα κενό στον όροφο επιτρέπει φυσικό φώς να εισέλθει στον εσωτερικό κήπο και μετέπειτα στους εσωτερικούς χώρους. Ένα φυλλοβόλο δέντρο σκιάζει τον εσωτερικό κήπο τους καλοκαιρινούς μήνες και προστατεύει τους εσωτερικούς χώρους από την δυτική ηλιοφάνεια. Ανοίγοντας όλες τις γυάλινες συρόμενες θύρες δίνεται η ευχέρεια στους εσωτερικούς χώρους και τον εσωτερικό κήπο να λειτουργήσουν σαν ένα. Ανοίγοντας και τις εξωτερικές μεταλλικές θύρες προεκτείνονται τα όρια του χώρου στο σύνορο του τεμαχίου αλλά και παραπέρα.

A system of glass sliding doors together with folding metal/wood doors enclose an outdoor space that connects the interior spaces. A gap in the second floor of the  box allows for natural light to enter the courtyard and the interior spaces. A tree shades the interior courtyard in the summer and protects the interior spaces from the summer western sun. Once all glass doors are open the enclosed courtyard and the interior spaces function as one. Opening the exterior folding doors expands the boundary of the space to the edges of the rectangular lot and beyond.

02 N06

03 N06

Κατά την διάρκεια του Χειμώνα, ανοίγοντας τις πτυσσόμενες ξύλινες πόρτες και διατηρώντας τις γυάλινες συρόμενες θύρες κλειστές, επιτρέπει την συνεχή ηλιοφάνεια εντός της οικίας κατά την διάρκεια ολόκληρης της μέρας. Το κενό που φιλοξενεί το φυλλοβόλο δέντρο επιτρέπει στο νότιο φως να εισχωρήσει και εντός των χώρων που είναι χωροθετημένοι στο βόρειο μέρος της οικίας. Κατά τους μήνες του καλοκαιριού, διατηρώντας τις πτυσσόμενες ξύλινες θύρες κλειστές και τις συρόμενες γυάλινες ανοιχτές, αποτρέπεται η άμεση και έμμεση ηλιοφάνεια και ενθαρρύνεται σε μεγάλο βαθμό ο διαμπερής εξαερισμός. Ψηλοί φεγγίτες οι οποίοι ανοίγουν ηλεκτρικά υποβοηθούν ακόμη περισσότερο την δημιουργία ενός ευήλιου περιβάλλοντος κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Opening the folding wooden-clad doors during the winter months and maintaining the glass doors closed, allows for sunshine throughout the day. The deciduous tree situated in the portion of the courtyard open to the sky allows for southern light to warm up the spaces located in the north part of the house. Keeping the folding wooden doors closed during the summer and opening the glass sliding doors allows for effective cross ventilation and passive cooling and also helps to shade the space, both indoor and outdoor, from the harsh direct and indirect sunlight. High windows that are electrically operated facilitate ever more the creation of a comfortable environment during summer. 

04 N06
05 N06

go to KTIRIO Architecture Journal website

Share Button